TheOart   Zelfportretten   Autoportrait saillant


Autoportrait saillant
Uitstekend zelfportret

hout, acryl, olieverf

2017

24 x 25 cm

Zo’n 500 jaar voor mijn geboorte -in 1447- bracht Ghiberti op zeventigjarige leeftijd een zelfportret aan in de bronzen deuren van het baptisterium van de Dom in Florence. Zijn kop stak, net als die van zijn zoon, uit een soort tondo in de bronzen deuren en met een beetje fantasie lijkt het alsof hij een blik werpt op zijn ontwerp. Beide koppen functioneren bovendien nederig als deurknop.

Toen ikzelf 70 werd in 2017, vatte ik het plan op om een zelfportret uit een ronde lijst stekend te maken: ‘een uitstekend zelfportret’. Een variant op het ‘ingewikkeld zelfportret’ uit 1981.

Aan ‘Autoportrait embrouillé’ was ik begonnen op 33-jarige leeftijd en toen ik begon aan ‘Autoportrait excellent’ wist ik nog niet hoe 2017 zou worden tot een van de moeilijkste jaren uit mijn tot dan toe gezonde leven.

Nadat ik een lijstje had besteld bij Martin Horneman kwam ik er achter dat het paneeltje waarop mijn kop moest worden geschilderd, krom gemaakt moest worden om aan te sluiten in de bolling van de lijst. Het was een erg flauwe kromming die met behulp van warm water en druk werd bereikt, zodat het -nadat het beschilderd was- precies aansluitend kon worden gemonteerd.

Intussen was black 2.0 uit de VS gearriveerd en kon ik het ‘gat’ waaruit de kop zou steken zo onbestemd mogelijk maken.

Het aanvankelijke plan om de lijst van bladgoud te voorzien heb ik laten varen en vervangen door een van de bronsverven van Lascaux.Volgende
Autoportrait saillant
Gelikt hout, linnen, olieverf 2016 7 x 12 cm Het postzegelbakje van mijn vader zaliger hing al weer een poosje te wachten op zijn eindbestemming. Ik was niet in staat om hem al likkend af te beelden,...


Top